Allergiás reakció kezelése

Allergiás reakció és kezelésük

Allergiás reakció bárkinél kialakulhat akár egy rovarcsípés után vagy egy új gyógyszer bevétele után, de sokan küzdenek ismert, állandó vagy szezonális allergiákkal is. Egy allergiás reakció jelentkezhet enyhébb és súlyosabb formában is. Ha súlyos allergiás reakció kezd kialakulni, azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Enyhébb esetekben az allergiás reakciók kezelésére alkalmas készítmények is hatásos segítséget nyújthatnak.

Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek a virágok pollenjei, állati szőrök, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, rovarok csípései. 

Az allergia az immunrendszer eltúlzott válasza az egyébként nem veszélyes anyagra. Az allergiás reakciók kezelésére a patikákban számos készítmény rendelkezésre áll.

Ezek lehetnek az allergia tüneteit enyhítő orrsprayk, viszketést enyhítő krémek, különböző antihisztamin tartalmú készítmények.

Mi az az allergiás reakció és miért történik?

Az allergiás reakció során az immunrendszer egy idegen (ártalmatlan) anyagra úgy reagál, mintha testünket károsító veszélyforrás lenne. Leggyakrabban viszketést, bőrpírt vagy égető érzést tapasztalunk az allergiás bőrreakció tüneteként. Életveszélyes formája is kialakulhat, ez az anafilaxiás sokk. 

Allergiás reakciók formái

Attól függően, hogy az allergiás reakció hol jelenik meg, többféle formája lehet, például:

  • ha az allergének a levegőben szállnak (mint például a pollen vagy a gomba spórák) a légutak és a szem nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (szénanátha tünetek). Amennyiben az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat, ilyenkor kialakulhat nehézlégzés, köhögés, sípolás.
  • Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, az alábbi tünetek mutatkozhatnak: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.
  • A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés bőrpírrel, duzzadással esetleg viszketéssel járnak.
  • Az allergia egyik legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, melynek előfordulása esetén azonnal orvosi segítséget kell igénybe venni!

Méhcsípés allergiás reakciók

Darázs vagy méhcsípés után gyakrabban előfordul, hogy valakinél anafilaxiás sokk alakul ki. 

Ez komoly, életveszélyes állapotot jelent, a bőrtünetekhez légúti, keringési tünetek is társulnak. Bőrpír, csalánkiütés, viszketés esetleg angioödéma. 

Szédülés, alacsony vérnyomás, hányás és egyéb alarmírozó tünetek is jelezhetik, hogy azonnal mentőt kell hívni!

Darázscsípés allergiás reakciók

Nemcsak hirtelen mutatkozhat meg például egy darázscsípés allergiás reakció, de az is előfordul, hogy a csípés helyén 10 cm-es vagy nagyobb kiterjedésű duzzanat jelentkezik, ami napokig megmaradhat. Egyéb tünetek nélkül is érdemes orvosnak megmutatni, nehogy a későbbiekben komolyabb allergia forduljon elő!

Kullancscsípés allergiás reakciók

A kullancscsípés helyén vagy bárhol a testen megjelenhet kokárdaszerű bőrpír, ami kullancsfertőzés lehetőségét veti fel. Fejfájás, hányinger, hányás, láz is jelentkezhet, mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel. Ha igazolódik a Lyme kór, néhány hetes antibiotikum kúra hatásos terápia lehet a fertőzés ellen. 

Rovarcsípés allergiás reakciók

A rovarcsípés allergiás reakciók lényegében a rovarcsípést követően kialakuló kéz és lábfejet, majd akár az egész testet érintő csalánkiütés, szédülés, torokkaparás, hasfájás, sípoló légzés, fulladás lehet. Van, mikor csak enyhe csalánkiütés mutatkozik és van közepesen súlyos forma (pl. kiterjedt bőrtünetek) de akár életveszélyes forma is előállhat. 

Ilyenkor szív és érrendszeri tünetek, légzési nehézségek jelentkezhetnek. Késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni! Sokszor előfordul, hogy méh vagy darázs csípése okozta a komolyabb allergiás reakciót, csak nem látta a páciens a rovart.

Allergiás reakciók kezelése otthon

Az enyhébb allergiás reakció kezelése otthon is lehetséges. Hideg vizes borogatással, viszketést enyhítő krémekkel hamar csökkenthetőek a panaszok.

Ha valamilyen szezonális allergia kínoz bennünket, a vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú tabletták, a speciális orrsprayk és szemcseppek hozhatnak megkönnyebbülést.